Tentoonstelling eren de geschiedenis van de Stichting 1940-1945

17 okt , 16:29 Nieuws
image 3 66c472e1d9c2f

Verzetsmensen en hun naasten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten velen tegen de nazi's. Na de oorlog konden verzetsmensen en hun naasten terecht bij Stichting 1940-1945. Dit is een speciaal opgerichte stichting, waarvan de roerige geschiedenis nu tentoongesteld wordt in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Leven van Mathieu Beelen

Een van de verzetsmensen was Mathieu Beelen. Tijdens de oorlog hielp hij Joden, verzetsmensen en geallieerde piloten om Nederland te ontvluchten. Na de oorlog ging hij gebukt onder zijn oorlogservaringen, waardoor hij uiteindelijk zijn timmerbedrijf moest stoppen.

Buitengewoon pensioen

Begin jaren 70 kreeg Mathieu Beelen een 'buitengewoon pensioen'. Dit is ingesteld voor verzetsmensen met blijvende gezondheidsschade. Stichting 1940-1945 heeft de wettelijke taak om dit soort aanvragen te onderzoeken.

De Stichting vandaag

Tachtig jaar na dato is de dochter van Beelen nog steeds actief voor de stichting. Daarnaast worden er nog steeds uitkeringen en pensioenen verstrekt aan mensen die hulp nodig hebben. Algemenen secretaris Josée Netten onderstreept het blijvende belang van de stichting: 'De belofte is al tachtig jaar 'we zorgen voor u en de uwen'. En we gaan hiermee door zolang dit nodig is'.

De invloed van de Koude Oorlog

Tijdens de Koude Oorlog was er binnen de stichting veel discussie over de omgang met communistische oud-verzetsmensen. Ondanks de vijandige houding tegenover communisten, bleef de stichting zorgen voor iedereen die zich tegen nazi-Duitsland had verzet.

De tentoonstelling

De tentoonstelling die vandaag opent, belicht verschillende aspecten van de stichting, van bijeenkomsten tot interne conflicten. Een terugkerende boodschap is dat solidariteit essentieel is binnen iedere samenleving. Door de verhalen en ervaringen van de verzetsmensen te delen, hoopt de stichting anderen te inspireren.