De Oude Toren in Haaren, daterend uit 1472, is een rijksmonument dat al lange tijd gesloten is voor het publiek. Tijdens de restauratie kreeg het Brabants Dagblad de unieke kans om dit historische gebouw van dichtbij te bekijken.
Tijdens de restauratie werd de Oude Toren bijna getroffen door vandalisme. Onbekenden veroorzaakten schade aan het monument door hekwerken te slopen en de spits te beklimmen. Gelukkig bleef de schade beperkt en wordt deze meegenomen in het restauratieproject.
Het restauratieteam streeft ernaar om zoveel mogelijk van het originele karakter te behouden. Zo worden de originele materialen en technieken zorgvuldig hersteld en teruggeplaatst, waaronder de leien en koperen nagels van de spits.
Tijdens de restauratie wordt niet alleen de buitenkant aangepakt, maar ook het interieur van de toren. De klokkenstoel en tandwieltjes worden hersteld en gerepareerd om het oude uurwerk weer optimaal te laten functioneren.
Een symbolisch moment tijdens de restauratie is de terugkeer van de vergulde haan bovenop de spits. Dit markeert het 50-jarig bestaan van de Torenbuurt en vereist nauwkeurig vakmanschap.
De historische betekenis van De Oude Toren gaat ver terug in de tijd, met wisselende eigendommen en religieuze geschiedenis. De restauratie en het behoud van dit monument zijn van groot cultureel belang voor de regio.
Eind november wordt de gerestaureerde Oude Toren feestelijk opgeleverd, met de vergulde haan op zijn prominente plek. Dit markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van dit eeuwenoude bouwwerk.