Uit recente bevindingen van het Kadaster en de RVO is gebleken dat één op de drie huizen in Oisterwijk slecht geïsoleerd is, wat neerkomt op ruim 3000 woningen. Met name eengezinswoningen worden geconfronteerd met een hoge mate van slechte isolatie, waarbij één op de drie gevallen tekortschiet. Voor appartementen geldt dat één op de vier niet voldoet aan de isolatiestandaarden.
De isolatieniveaus variëren in Oisterwijk, waar één op de zes woningen goed geïsoleerd is, terwijl de rest als 'redelijk' wordt bestempeld. Opvallend is dat bewoners van appartementen vaker profiteren van goede isolatie, met één op de vijf appartementen die goed geïsoleerd zijn. In het geval van eengezinswoningen is één op de zeven voorzien van goede isolatie.
Ondanks de beschikbare subsidies blijken woningeigenaren in Oisterwijk minder geneigd te zijn tot gevelisolatie. In het afgelopen jaar hebben particulieren en VvE's in totaal 13.294 vierkante meter gevel geïsoleerd, wat overeenkomt met 148 geïsoleerde gevels op basis van gemiddelde oppervlakten. De RVO keerde hierbij een subsidie van 82.327 euro uit.
Het isoleren van buitengevels blijkt minder populair te zijn dan andere isolatievormen, grotendeels vanwege de vereiste omgevingsvergunning en de esthetische impact op de woning. Deze vergunning kan geweigerd worden bij monumentale panden en beschermde stadsgezichten. Ondanks de initiële investering, tussen de 9000 en 30.000 euro, biedt gevelisolatie aanzienlijke voordelen. Gemiddeld bespaart een hoekwoning in Oisterwijk zo'n 530 kubieke meter gas per jaar, wat overeenkomt met een besparing van circa 750 euro.
In een vergelijkingsstudie met zestien soortgelijke gemeenten, waaronder Waalre, Vught, Nuenen, en Blaricum, is gebleken dat Oisterwijk significante verschillen vertoont in isolatiepraktijken en -prestaties. Door de aanhoudende focus op isolatie-initiatieven kunnen woningeigenaren in Oisterwijk hun energie-efficiëntie verbeteren en bijdragen aan duurzame praktijken in de regio.