Minder Winkels Voor Sinterklaas In Oisterwijk Vergeleken Met Elf Jaar Geleden

20 nov , 4:29 Gemeente
image 13 66c475c3b5f6d

Minder Winkels Voor Sinterklaas In Oisterwijk

Als Sinterklaas de komende weken cadeautjes gaat kopen voor de mensen in Oisterwijk, dan heeft hij minder winkels om uit te kiezen dan elf jaar geleden. Toen waren het er 46, nu zijn het er 38, blijkt uit cijfers die deze site bij de Kamer van Koophandel heeft opgevraagd.

Sinterklaas Relevante Winkels In Regio Midden-Noord-Brabant Daling

Kijk je naar de regio Midden-Noord-Brabant als geheel, dus inclusief Oisterwijk, dan zie je dat het totaal aantal voor Sinterklaas relevante winkels de afgelopen vijf jaar is gedaald. In totaal telt de regio nu 904 winkels waar Sinterklaas graag inkopen doet, tegen 993 vijf jaar geleden. Het aantal speelgoedwinkels is de afgelopen vijf jaar ook gedaald: van 26 filialen eind 2019 naar twintig op dit moment.

Veranderingen In Winkeliers Landschap

Zo zijn er minder bouwmarkten, textielsupers, baby- en kinderkledingwinkels, boekwinkels, modewinkels, brood- en banketbakkers, dameskledingwinkels, drankwinkels, juweliers, kantoorwinkels, winkels in leer- en reisartikelen, lingeriewinkels, speelgoedwinkels en sportwinkels dan vijf jaar geleden, maar is het aantal warenhuizen, chocolatiers, herenkledingwinkels, doe-het-zelfwinkels, parfum- en cosmeticawinkels, telefoonwinkels en nonfoodwinkels juist gestegen.

Uitdagingen Voor Winkelstraten

Sinterklaas, en volgende maand de Kerstman, treffen dit jaar opnieuw een winkelstraat in zwaar weer. Om te beginnen is die getroffen door de faillissementen van grote ketens als de Body Shop, Scotch & Soda, Esprit en Blokker. De leegloop van winkelstraten in kleinere gemeenten gaat voorlopig door, voorspellen economen van ING.
Lichtpuntjes zijn er ook: het aantal speelgoedwinkels stabiliseert, na jaren van daling, rond de zevenhonderd, en na een overname lijkt er ook weer hoop te zijn voor Intertoys. Toch blijft het voor veel winkeliers spannend: na jaren van prijsstijgingen die ze lang niet altijd hebben kunnen doorberekenen aan hun klanten - hogere energiekosten, hogere huur en duurder personeel - moeten ze nu, als ze dat nog niet gedaan hebben, hun belastingschulden uit de coronajaren gaan afbetalen.